Thema avond Dementie met Film Wei d.d. 19 april 2023  

Op woensdagavond 19 april organiseerde de Stichting Zorgvoorzieningen te  Vorstenbosch in samenwerking met Dementievriendelijk Bernheze een avond welke in het teken stond van dementie.

De avond begon met een korte inleiding door afgevaardigden van de werkgroep Dementievriendelijk Bernheze . Uitgelegd werd, in het kort, wat is dementie en wat doet DementievriendelijkBernheze.

Vervolgens werd de documentairefilm Wei vertoond, een film gemaakt door Ruud Lenssen, die zijn eigen ouders gefilmd heeft tijdens hun proces van toenemende dementie en mantelzorg.

Er waren ongeveer 45 belangstellenden aanwezig.

Deze indrukwekkende film maakte veel los en ontroerde de aanwezigen. Het was dan ook muisstil in de zaal.

Na de film volgde een nabespreking. Er konden vragen worden gesteld en mensen konden delen wat ze van de film vonden en wat het allemaal opriep. Vele betrokken mensen hebben aan de nabespreking deelgenomen.

Dank je wel hiervoor en dank je wel St Zorgvoorzieningen Vorstenbosch voor de samenwerking!

Inhoud van de Film WEI

Vader Jac heeft zijn eigen paradijsje gecreëerd met paarden, kippen en moestuin. De wei is zijn levenswerk en Jac is vastberaden ervoor te blijven zorgen. Juist nu bij hem dementie is geconstateerd. De natuur en zijn dieren geven Jac troost en houvast in een steeds meer verwarrend bestaan. Moeder Ria ziet Jac’s achteruitgang met lede ogen aan. De zorgen voor haar man worden groter en ze moet steeds meer van haar eigen leven opgeven. Haar gevoelens van liefde en zorgzaamheid slaan regelmatig om in frustratie en eenzaamheid. Toch wil ze Jac thuis verzorgen, zo lang het kan. Maar terwijl Jac probeert vast te houden aan zijn paradijs komt een onvermijdelijk afscheid dichterbij.

Wei is niet alleen een film over dementie en mantelzorg, maar tevens een liefdevol verhaal over de vergankelijkheid van het leven.