Deelnamecertificaat project ‘Jong adopteert oud’ uitgereikt aan leerlingen groepen 7/8 van Basisschool de Kiem voor samenwerking met Brabant Zorg Heelwijk in Heesch!

Kinderen van de groepen 7/8 van bassischool De Kiem in Heesch gaan regelmatig op bezoek bij Heelwijk in Heesch. In dit geval speciaal bij de bewoners met dementie.

Deze ontmoetingen zijn onderdeel van een project van Alzheimer Nederland ‘Jong adopteert oud’, waarbinnen kinderen uit de bovenbouw van de basisschool in kleine groepjes regelmatig op bezoek gaan bij bewoners met dementie in een zorginstelling. Om zo van elkaar te leren.
Maar het is vooral samen een leuke ontmoeting hebben! Lynn geeft aan “Ze vonden het leuk dat wij er waren ik ook.”.
Ter voorbereiding kregen de kinderen een gastles over dementie, gegeven door een voorlichter van Alzheimer Nederland en een medewerkster van Heelwijk. Bastiaan zegt hierover “We hebben bij de gastles een geheugentest gedaan. Ze lieten eerst allemaal plaatjes zien, daarna moest je opschrijven wat je er nog van wist. Dan kun je ervaren hoe het is als je niet alles meer weet, dat was moeilijk.”. En Angelo zegt “Ik weet nu dat mensen met Alzheimer niet goed weten wat ze wel of niet kunnen zeggen, dus dat je het niet persoonlijk op moet nemen.”. Sep zegt “Je wordt vergeetachtig. Het lijkt me vooral erg wanneer je met iemand in gesprek bent en niet meer kunt reageren omdat je niet weet wat er gezegd is. Je gaat dan dingen missen die misschien wel heel belangrijk zijn.”.
Tijdens de bezoekjes worden er verschillende activiteiten gedaan waarbij wordt gekeken naar wat wel kan! Maar het gewoon samen zijn is soms ook al genoeg; Svea zegt “Ik vond het ook leuk om te zien dat de mensen blij worden als we met een groepje kinderen op bezoek kwamen.”.
Jorn en Siem geven allebei aan dat je bij het spelen van een spelletje “Je moet je in gedrag aanpassen aan de bewoners, niet te druk doen” en “sommige bewoners waren erg blij als ze een punt gescoord hadden, dat was erg leuk om te zien”.
Linn gaf aan dat ze tijdens de bezoekjes kan zien wat mensen in Heelwijk doen en dat heel interessant te vinden.
Kortom, mooie ontmoetingen met grote meerwaarde voor zowel de leerlingen als de bewoners! We hopen dat er nog vele gaan volgen.

Deze samenwerking is ontstaan op initiatief van de werkgroep Dementievriendelijk Bernheze. Hebt u als school of als zorginstelling binnen de gemeente Bernheze ook belangstelling voor dit mooie project? Neem dan contact op met de werkgroep Dementievriendelijk Bernheze via het contactformulier op deze website.