Project jong adopteert oud

Kinderen uit de bovenbouw van de basisschool gaan onder begeleiding op bezoek bij mensen met dementie in een verpleegtehuis. Ze doen activiteiten met de bewoners zoals sjoelen, zingen, een spelletje spelen of iets lekkers maken.

Hierbij gaat het om de interactie tussen de kinderen en de mensen met dementie. Voor de kinderen een hele ervaring en voor de bewoners een prettige ontmoeting.

De kinderen krijgen vooraf aan hun deelname goede voorlichting speciaal op hen afgestemd. Zo leren ze wat dementie betekent en weten ze beter wat ze kunnen verwachten. Tijdens deze les vertellen sommige leerlingen al over hun eigen ervaringen met dementie van hun oma of opa. Kinderen zijn nieuwsgierig naar wat er aan de hand is en zijn in staat om open en onbevangen de persoon met dementie tegemoet te treden, vaak beter dan volwassenen.

Het contact vindt steeds plaats in een kleine setting, vaak ontstaan er hele mooie momenten. Natuurlijk wordt alles afgestemd op de bewoners: de duur van het contact moet passend zijn, zodat zij er van kunnen genieten.

Het project wordt steeds afgerond met een evaluatie. Kinderen delen enthousiast onderling hun ervaringen tijdens het terug lopen naar school. De begeleiders lopen daarom mee en kunnen dan nog ingaan op vragen of op hoe het is gegaan.

Het is goed dat kinderen al wat leren over dementie gezien de te verwachten grote toename van dementie. Ze leren dat mensen met dementie erbij horen, dat ze er toe doen en ze leren hen te respecteren.

Met het adoptieproject wordt:

  • het taboe rondom dementie doorbroken
  • kinderen geleerd de wereld van ouderen met dementie te begrijpen
  • het welbevinden van de ouderen met dementie verbeterd

Heeft u als school of zorginstelling in Bernheze interesse om deel te nemen aan dit project en / of wilt u meer informatie over wat dit project voor u kan betekenen, neem dan contact met ons op via de contactpagina.

Zie ook de site van Alzheimer Nederland, klik hier.