Dementheek en herinneringskoffers

In de bibliotheken van Bernheze is de dementheek gevestigd. Dit is een informatiepunt waar materialen en informatie te vinden zijn voor en over mensen met dementie. De dementheek richt zich op volwassenen met geheugenproblemen, mensen met (beginnende) dementie die thuis wonen en mensen met dementie die in zorginstellingen wonen.

Daarnaast biedt de dementheek ondersteuning aan mantelzorgers, vrijwilligers en professionals die werken met en voor mensen met geheugenproblemen / dementie. Er zijn diverse materialen te leen, zoals spellen, films, boeken over vroeger, informatieve boeken, romans over dementie en herinneringskoffers.

Ook is de BrainTrainerPlus te leen, dit is een computer met aanraakscherm vol activiteiten om het denkvermogen te stimuleren en het geheugen te trainen.

De dementheek wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Bernheze, de bibliotheek Bernheze, de werkgroep DementieVriendelijk Bernheze, Alzheimer Nederland, ONS welzijn en de heemkundekringen De Elf Rotten, De Wojstap en De Nistelvorst.

WhatsApp Image 2022-06-22 at 9.59.50 PM

De dementheek is geopend tijdens de openingsuren van de bibliotheken in Bernheze. Voor meer informatie klkt u hier.

Herinneringskoffers

In de dementheek zijn ook herinneringskoffers te vinden. In Heesch staat de herinneringskoffer in de bibliotheek van Heesch. In de bibliotheek van Nistelrode staan de herinneringskoffers van Nistelrode en Vorstenbosch en in de bibliotheek van Heeswijk-Dinther staan de herinneringskoffers van Heeswijk-Dinther en Loosbroek. Deze zijn samengesteld door de Heemkundekringen in Bernheze. De koffers zijn gevuld met materiaal per kern, waar mensen met dementie samen met de mantelzorger of vrijwilligers dóór kunnen kijken; er zijn foto’s die u terugbrengt in de tijd, er is een stick met muziek uit de tijd van de jeugd en in de koffer zitten ook leuke voorwerpen, zoals een tol, een priem en andere gebruiksvoorwerpen.

De herinneringskoffers zitten vol (spel-) materiaal over een bepaald onderwerp om te helpen herinneren en onthouden. Er zijn 18 themakoffers.

De dementheek in de bibliotheek van Heesch